Posted by: danlupu | November 20, 2008

Romanii timoceni si-au cerut drepturile la Calafat

 

timoc

Romanii din Valea Timocului – din Bulgaria si Serbia – au cerut la congresul de la Calafat respectarea drepturilor comunitatii romanesti de la sud de Dunare in conformitate cu tratatele internationale la care Bulgaria si Serbia sunt parte. In cadrul Congresului “Romanii de la sud de Dunare si legislatia europeana” desfasurat la Calafat intre 17-18 noiembrie 2008 a fost adoptat un memorandum care prezinta problemele romanilor din Valea Timocului, memorandum pe care il redam in randurile ce urmeaza. Conferinta de la Calafat a fost organizata de Fundatia Alexandra – Calafat; AVE – Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria (Vidin) si Asociatia Proiect pentru o Lume a Oamenilor mai Buni din Calafat.

A. Invatamant

1. Limba romana sa fie studiata in scoli ca limba materna (disciplina obligatorie) (cf. decretului nr. 4 din 2002 privind studierea limbii materne-Bulgaria si a Legii pentru apararea drepturilor omului si minoritatilor din 2002, in zonele cu populatie romaneasca din Serbia).

2. Oficierea slujbei religioase sa se faca in limba materna (limba romana) in parohiile cu populatie majoritara romaneasca.

3. Un liceu cu predare in limbile romana si engleza la Vidin si Bor.

4. O filiala a unei Universitatii la Vidin si Bor cu finantare de la bugetul statului roman.

5. Anul pregatitor pentru studentii din Bulgaria si Serbia care urmeaza sa studieze in Romania sa se faca in filialele din Vidin si Bor.

6. Un centru de perfectionare in domeniile: invatamant, management, fundamentare de proiecte etc.

 

 

B. Cultura

1.O revista si o editura in limbile romana, bulgara, sirba si engleza.

2.Un post de radio si TV in limba romana, cu timp de emisie in spatiul radioului si televiziunii nationale bulgare si sarbe.

3.O biblioteca cu carte romaneasca la Vidin si Bor.

4.Un centru cultural de informare comunitara.

5.Un punct muzeal etnografic.

6.O agentie de turism cultural.

7.Un ansamblu folcloric reprezentativ.

Pentru respectarea drepturilor minoritatii romanesti conform normelor Uniunii Europene in vigoare, avansam urmatoarele solicitari:

1.Recunoasterea romanilor ca minoritate in Bulgaria

2.Infiintarea la Vidin si in orasele centre de regiuni din Timocul Sirbesc, a unei comisii paritare formata din reprezentanti ai minoritatilor locale si reprezentanti ai autoritatii locale care sa gestioneze si sa rezolve solicitarile avansate de reprezentantii minoritatilor.

3.Infiintarea in cadrul ministerelor a unor posturi de experti din partea minoritatii romane din Bulgaria si Serbia dupa modelul tarilor europene.

4.Evidentierea expresa in formularele oficiale pentru recensamantul populatiei a unei rubrici “ROMANI (VLAHI)”.

5.Infiintarea unui consulat al Romaniei la Vidin si in Timocul Sirbesc.

6.Aprobarea unei legi a minoritatilor etnice cu acordul tuturor reprezentantilor acestora.

7.Crearea unui minister al minoritatilor etnice in Bulgaria.

 

( Ziua http://www.ziua.net/news.php?data=2008-11-20&id=16405)


Responses

  1. Cand va renaste MOSCOPOLE sa stiti ca cel mai marte neam al Europei s-a trezit din somnul milenar in care a fost aruncat fara voia lui.Noi ROMANII suntem aici in Europa dintru inceput ,cu noi a inceput totul,studiati cele mai vestite necropole neolitice CUCUTENI, GUMELNITA, HAMANGIA, TISA, OSTROV si altele,studiati cele 350 de cuvinte onomatopeice plus familia lor de 1500 cuvinte ,pentru ca sa vedeti pe ce se sprijina batrana EUROPA .Am fost prea mult timp modesti,astfel am putut fi prostiti si alungati de la masa unde sa impartit lumea noastra . Da noi suntem GOG si MAGOG si vrem sa se tina cont de NOI.CINE NU ARE TRECUT NU ARE NICI VIITOR ! SA NE ADUNAM CU TOTII LA SARMISEGETUSA REGIA LA ORASTIE ,aici de fapt a inceput totul.

  2. De 2000 de ani ni se susura in ureche cum ca n-am dus razboaie de cucerire, ca suntem ospitalieri… Rezultatul: Dormim, suntem fara vlaga, nu avem reactie, suntem amortiti
    O sa vedem daca ne vom trezi/renaste

  3. Ne vom putea trezii cand vom avea acei lideri,care sa ne inspire cu adevarat propria noastra autovaloare.Unde sunt ei -an mijlocul poporului.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: