Posted by: danlupu | November 23, 2008

In Timoc, nesimtirea autoritatilor romane a fost compensata de implicarea Bisericii

timoc-1232

Prima biserica romaneasca din Timoc a imbracat haina noua. Intr-o zi cu vreme schimbatoare ca si stapanirile sub care s-au aflat romanii de aici, vineri a fost sfiintita pictura bisericii de la Malainita, realizata cu sprijinul Institutului Cultural Roman. In urma cu patru ani aici era doar un camp. Astazi, datorita curajului  parintelui Boian, care a ridicat biserica cu mainile sale, pe pamantul sau, Malainita tinde sa devina un loc de pelerinaj, aici urmand sa fie o manastire. Ca urmare a hotararii Sfantului Sinod, parintele Boian nu a mai fost ieri singur, asa cum a fost pana acum in fata bisericii sarbe.

La oficierea slujbei a fost asistat de preasfintia sa episcopul Daniil de la Varset, in calitate de trimis al Patriarhului Daniel si al Sfantului Sinod al BOR. Si trebuie spus ca aici in Timoc, Biserica Ortodoxa Romana a inlocuit Statul Roman . Nesimtirea autoritatilor statului roman a fost compensata cu angajarea plina de har a BOR in frunte cu Preafericitul Patriarh.
Predica  tinuta de PS Daniil, tinuta celor peste 150 de credinciosi, in pragul acestei biserici “atat  de mica ca si ziduri, dar atat de mare in implinire, in destin si  in misiune” a fost memorabila, subliniind existenta continuitatii romanilor si a credintei ortodoxe pe aceste meleaguri si ncesitatea ca drepturile lor de a avea slujba in limba materna sa fie respectate. “Dupa patru ani de zile ma aflu din nou in pridvorul acestei biserici si tin in mana Evanghelia pe care in urma cu cinci ani am daruit-o de la Varset parintelui Boian si in urma cu patru ani o tineam aici, in brate, si va vorbeam in ziua de 4 decembrie 2004 cand era Intrarea in Biserica a Maicii Domnului pe stil vechi. Astazi este Intrarea in Biserica a Maicii Domnului pe stil nou si Sfintii Arhangheli pe stil vechi”, si-a martuisit preasfintia sa bucuria de a putea fi din nou la Malainita. El le-a vorbit credincioasilor despre semnificatiile multiple ale acestei biserici. “Aceasta biserica, cum ii spunea parintele Boian, este un Bethleem. Asa cum crestinismul s-a nascut din intruparea lui Hristos in ieslea si in pestera de la Bethleem, asa aceasta biserica este un Bethleem pentru voi, romanii de aici, pentru ca in aceasta biserica s-a nascut si creste constiinta identitatii voastre ca neam, fiinta si credinta. Aici se implineste duhul pravoslavnic romanesc. Aceasta biserica este un Bethleem si spre aceasta biserica vin si pastorii si magii de la rasarit cu darurile noastre, cu dragostea noastra, cu sentimentele noastre fratesti, in veci prietenesti si crestinesti”, a spus el. Malainita nu este numai a romanilor din Timoc, ci si a celor de mai la sud. De acea, episcopul Daniil a  numit-o “un mic Ierusalim al romanilor din sudul Dunarii” si  “catedrala a mantuirii neamului romanesc din sudul Dunarii”.
In acest loc vor veni tot mai multi romani, intrucat, asa cum a spus ierahul, Patriarhul  Daniel, aflandu-se cu parintele Boian la o intalnire de doua ceasuri la Patriarhie, in ziua de 30 octombrie (anul curent, n.n.), la lucrarile Sfantului Sinod, a incurajat si a propus sa se faca pelerinaje de dincolo de Dunare aici, “la locurile istorice crestinesti pravoslavnice si sarbesti, dar si romanesti sau daco-romane”. “Aceasta biserica va fi un loc de pelerinaj. Asa cum merg romanii la Voronet sau la Curtea de Arges, asa cum merg romanii la Nicula sau la Cernica, sau la alte manastiri, asa trebuie incurajati sa vina si aici, calauziti si indreptati sa vina si spre aceasta biserica”, a continuat acesta.
Bisericii de la Malainita ii revine sarcina sa fie “un nou pilon al Podului lui Apolodor, spiritual de aceasta data, care sa uneasca in cuget si in simtiri mai mult, si sa apropie pe romanii de la nordul Dunarii cu cei de la Sudul Dunarii”. In acelasi timp, in vizunea BOR, exprimata prin intermediul episcopului Daniil de la Vraset, o axa Bucuresti-Belgrad trebuie sa aiba un pilon la Malainita.
Nu in ultimul rand, presfiintia sa a vorbit de continuitatea romanilor si a credintei ortodoxe, pentru a sublinia legitimitatea acestei biserici. “In aceasta biserica, tasneste din adancuri de secole o amintire, o traire, o credinta si o spiritualitate daco-romana care se cere tot mai mult acccentuata si valorificata, impotriva nimanui si spre folosul nostru, al tuturor celor care avem radacinile in acele veacuri mai inainte decat altii. De aceea suntem aici din solidaritate fata de parintele Boian. Patru ani am fost oprit de a veni la voi, dar parintele Boian stie cate drumuri a facut la Varset si cate intalniri si convorbiri telefonice am avut”, a spus el, mentionand ca hotararea Sfantului Sinod s-a dezlegat si va veni mereu la aici. Impoternicit de BOR sa ceara bisericii sarbe respectarea drepturilor romanilor pe linie bisericeasca, episcopul Daniil a subliniat ca prin prezenta sa a fost prezent si Patriarhul Daniel si Sfantul Sinod, in totalitate. “M-am gandit, venind de la Negotin azi dimineata spre Malainita, ca n-as vrea sa mai vedem, sa contemplam, cu durere, cum limba romana e rastignita in satele romanesti si bisericile unde sunt sate romanesti sa fie interzise, oprite si neingaduit de a se sluji Sf. Liturghie in limba materna, a voastra, in limba mosilor si stramosilor vostri. De aceea, as incheia cuvantul meu cu indemnul <<Torna, torna fratre!>>, primele cuvinte rostite in limba romaneasca, rostite si scrise la anul 587 aici, in partile acestea, putin mai jos. Aici, in stanga bisericii, se afla o piatra mare care va fi primul monument al limbii romane la sudul Dunarii si care va purta, la sugestia noastra, cuvintele  <<Torna, torna fratre! – anul 587>> – <<Intoarce-te, intoarce-te frate!>>”. Preasfiintia sa le-a multumit tuturor celor care s-au straduit si se straduiesc pentru drepturile firesti si normale intr-o tara democratica, intr-o Europa unita si in vremurile pe care le traim ale veacului XXI, accentuant faptul ca nu mai traim in Evul Mediu cand erau conflicte. “Aceste ganduri si cuvinte am socotit sa vi le spun de aici, din pragul acestei biserici, astazi in ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, ocrotitorii acestei biserici, calauzitorii nostri, ai tuturor -Sfantul Arhanghel Mihail prin sabia de foc si Sfantul Arhanghel Mihail, prin crinul curat si inmiresmat al bunei-vestiri. Ei sa ne fie calauzele noastre, ei sa ne fie izbavitorii nostri si rugatorii nostri”, a incheiat episcopul Daniil. Cuvintele sale vor ramane insa si in viitorul apropiat vor deveni fapte.
Este de remarcat lipsa, de la aceasta importanta manifestare religioasa a romanilor din Timoc, a ambasadorului roman de la Belgrad, chiar daca la manifestare a venit cineva de la Ambasada, precum si faptul ca Presedintele Traina Basescu desi invitat si asteptat la Malainita, nu a onorat invitatia. Dupa 200 de ani de uitare motivele nici nu mai conteaza. Ca dealtfel nici vorbele…
De asemenea nici unul dintre candidatii romanilor din afara frontierelor pentru alegerile parlamentare nu a fost prezent si nici nu a trimis vre-un mesaj. Absenta autoritatilor de la Bucuresti a devenit deja un obicei asa ca nici nu mai merita mentionata.
Vorba unui roman timocean spusa cu durerea a doua secole : « Mi-e mie rusine de rusinea lor ca suntem Neam ! »

( Romaniai Global News http://www.rgnpress.ro/Politic/In-Timoc-nesimtirea-autoritatilor-romane-a-fost-compensata-de-implicarea-Bisericii.html#Scene_1)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: