Posted by: danlupu | December 17, 2008

„Limbile romanice nu provin din limba latină”

thumb_dante_medina1

Cercetătorul spaniol Dante Medina, profesor la Universitatea din Guadalajara, susţine că nicio limbă romanică (româna, franceza, italiana, spaniola şi portugheza) nu provine din limba latină.

El a emis această teorie pe 4 decembrie, la conferinţa organizată cu ocazia inaugurării Forului Internaţional Interdisciplinar de Cercetări Filologice de la Guadalajara, Mexic.

Medina este convins că o altă limbă (în niciun caz latina) a stat la baza originii etimologice a limbilor romanice

Profesorul spaniol a elaborat un studiu în urma unei ample cercetări lingvistice, argumentând că declinarea substantivelor în latină este diferită de cea din limbile romanice.

El susţine că modul de formare al pluralului în latină nu se regăseşte în limbile romanice, pronumele personal de politeţe nu există în latină, iar sintaxa, adverbele şi substantivele prezintă asemănări în limbile romanice, dar sunt diferite în limba latină.

Dante Medina a precizat că un vorbitor de limba franceză poate citi fără probleme un text în franceza secolului XIII, un italian poate citi versiunea originală a operei ”Dante” iar un spaniol nu are probleme cu varianta originală ”Cantar del mio Cid”.

Pe de altă parte, profesorul afirmă că text în limba latină, din Antichitate sau din Evul Mediu , nu va fi înţeles de niciun vorbitor nativ de limbi romanice.

Cercetătorul a ajuns astfel la concluzia că limba-mamă a actualelor limbi romanice nu este latina, ci trebuie să fie vorba despre o altă limbă, în care să se regăsească un trecut etimologic comun al limbilor-surori.

(Adevarul http://www.adevarul.ro/articole/limbile-romanice-nu-provin-din-limba-latina.html)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: