Posted by: danlupu | December 17, 2008

Ce au promis ca vor face PD-L si PSD pentru romanii de pretutindeni

timoc-presBucuresti, Romania/Romanian Global News/miercuri, 17 decembrie 2008/ – Romanian Global News prezinta Capitolul 28 din Programul noii coalitii de guvernare a Romaniei, capitol care se ocupa de domeniul « Romanii de pretutindeni », capitol separat de cel al Politicii externe, si asumat de cele doua partide care vor forma Guvernul.
CAPITOLUL 28Romanii de pretutindeni
Obiective de guvernare

1.Intarirea legaturilor cu romanii din afara frontierelor tarii, prezervarea si afirmarea identitatii culturale a romanilor de pretutindeni.
2.Dobandirea/redobandirea cetateniei romane si flexibilizarea regimului de vize.

3.Dreptul la munca al romanilor aflati in strainatate.
4.Crearea unui cadru institutional functional in relatia cu romanii de pretutindeni.
5.Asigurarea conditiilor necesare exercitarii dreptului de vot pentru cetatenii romani aflati in afara granitelor.
Directii de actiune Intarirea legaturilor cu romanii din afara frontierelor tarii, prezervarea si afirmarea identitatii culturale a romanilor de pretutindeni
·Promovarea unor actiuni politico-diplomatice profesioniste pentru a transforma comunitatile romanesti din strainatate intr-un avantaj pentru tara noastra, o parghie de influenta si o sursa de mandrie nationala.
·Protejarea si promovarea drepturilor romanilor aflati in afara granitelor tarii, atat pentru cei care traiesc in vecinatatea tarii noastre, cat si pentru cei din emigratie.
·Cooperarea cu statele de origine in baza standardelor europene in materie in vederea garantarii drepturilor la prezervarea identitatii culturale a persoanelor apartinand minoritatilor romanesti autohtone din tarile vecine FYROM, Albania, Serbia, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, inclusiv recunoasterea ca minoritate romana a aromanilor, vlahilor, macedoromanilor, istroromanilor, meglenoromanilor, moldovenilor etc.
·Promovarea in plan educational a proiectelor de sprijin logistic si profesional pentru scolile romanesti intracomunitare.
·Incurajarea, initierea si sustinerea manifestarilor culturale de tip identitar.
·Sustinerea in plan lingvistic si mass-media a proiectelor care au ca obiectiv protejarea limbii romane si elaborarea unei strategii in acest sens. Relatia cu mass-media internationala si locala din tarile in care traiesc comunitati importante de romani va avea ca obiectiv crearea unui orizont de interes fata de realitatile comunitatilor romanesti din lume.
·Sprijinirea proiectelor care incurajeaza implicarea organizatiilor neguvernamentale romanesti in programe cu impact civic-formativ.
·Incurajarea in plan spiritual a proiectelor care vizeaza protejarea si promovarea vietii spirituale a comunitatilor romanesti.
Dobandirea/redobandirea cetateniei romane si flexibilizarea regimului de vize
·Adoptarea masurilor legislative si institutionale privind facilitarea dobandirii/redobandirii cetateniei romane de catre persoanele care sunt indreptatite in acest sens.
·Flexibilizarea regimului de acordare a vizelor, precum si incheierea rapida a unor acorduri bilaterale privind micul trafic de frontiera cu Republica Moldova, Ucraina, Serbia etc.
·Flexibilizarea regimului de acordare de permise de munca temporare pe teritoriul romanesc pentru cetatenii provenind din statele din vecinatatea UE (Republica Moldova, Ucraina, Serbia etc.).
Dreptul la munca al romanilor aflati in strainatate
·Eliminarea progresiva a restrictiilor pe piata muncii in spatiul comunitar pentru cetatenii romani.
·Respectarea de catre statele membre UE, a drepturilor prevazute de legislatia europeana in materia dreptului muncii pentru cetatenii comunitari romani aflati la munca in spatiul UE.
·Cooperarea bilaterala cu statele din spatiul extracomunitar pentru respectarea drepturilor muncitorilor romani din tarile respective.

(Timoc Press http://www.timocpress.info/?p=1092)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: