Posted by: danlupu | May 13, 2009

Gigantii (Gigantes), din Dacia Preistorica de Nicolae Densusianu

Cop-Dacia-Preis-IV             O alta generatiune titanica, de care fac amintire vechile teogonii grecesti, au fost gigantii (Gigantes). Ei erau nascuti din Terra sau Gaea si Uranus, ca si titanii; ori cu alte cuvinte, amandoua triburile erau din aceeasi tara si din acelasi popor.

La epicii grecesti, gigantii sunt infatisati ca un gen de oameni superbi, violenti si impii, findca nu aveau credinta in zei. Statura lor era de o marime uimitoare. Ei aveau arme lucitoare si lanci lungi in maini.

Gaea sau Terra, scrie gramaticul Apollodor, suparandu-se pentru soarta nefericita a titanilor, nascu din Uran pe Giganti, cari se distingeau prin marimea corpului si prin enormitatea puterii lor; ei aveau o fata teribila si plete lungi le cadeau pe jos de pe cap si de pe barba; aveau pe picioare solzi ca de balauri si aruncau asuprac ceriului cu petre si cu lemne aprinse.

Gigantii formau prin excelenta un popor de munte. In razboiul ce-l avura cu Joe, noul carmuitoriu al imperiului pelasg, ei ridicara munti peste munti, ca sa urce in Olymp; imensul Atlas se cutremura la asaltul lor; si pe langa toate ca Joe arunca asupra lor cu fulgerele sale, zeii n-au fost in stare sa-i invinga decat numai dupa ce au cerut ajutoriul unui om muritoriu, al lui Hercule.

 Patria lor se afla pe teritoriul Daciei, langa Oceanos Potamos, in aceeasi regiune unde se nascuse si fratii lor mai mari, titanii.

         In epoca romana, dacii erau considerati ca o posteritate a vechilor titani si giganti.

 

Imparatul August face amintire in testamentul sau (Moinumentum Ancyranum) ca a condus insusi in persoana o expeditiune asupra dacilor; ca dupa ce a invins si respins invaziunea ce o facuse acest popor pe teritoriul roman, ostile sale au trecut dincoace de Dunare si a silit pe daci sa fie supusi la ordinele poporului roman. In urma acestor succese, Horatiu celebreaza pe August ca ala doilea invingatoriu al titanilor. Dupa razboiul cu dacii, imparatul August ridica in forul sau un templu magnific dedicat lui Marte razbunatoriul, Mars Ultor. Despre acest templu scrie poetul Ovidiu in Fastele sale: Grandios e monumentul, grandioasa e statua zeului si demne de trofeele luate de la giganti.

Imparatul Dominitian intreprinse si dansul, dupa cum stim, o mare expeditiune asupra dacilor. Martial, unul dintre poetii sai favoriti, il celebreaza ca pe un invingatoriu al gigantilor; iar poetul Arruntiu Stella care poseda o avere insemnata, dete un banchet magnific, prin care solemnizeaza invingerea lui Dominitian asupra dacilor ca un triumf asupra gigantilor.

 Locuintele gigantilor, dupa cum ne spun logografii grecesti, se aflau in regiunea muntelui Phlegra, unde se intamplase si lupta cea eroica cu zeii.

Poetul roman Statiu, care se ocupa adeseori cu triumful lui Domitian asupra dacilor, confirma si dansul ca memorabila Phlegra, unde se luptase gigantii cu zeii, se afla pe teritoriul Daciei.

Aceasta regiune muntoasa, care devenise atat de celebra in legendele grecesti, si-a pastrat inca pana astazi numele sau cel vechi.

Pe teritoriul Tarei Romanesti, in apropiere de Cerna, se afla muntele asa-numit Pregleda. Lipsit de padure, din cauza unor evenimente departate, suprafata sa este acoperita numai cu stanci calcaroase si arse. Este vechea Phlegra din istoria gigantilor, care, dupa cum ne spun autorii grecesti, primise numele acesta fiindca a fost arsa de fulgerele lui Joe.

Identitatea muntelui Pregleda cu Phlegra din legendele gigantilor o confirma toate datele geografice ce le avem in aceasta privinta.

Langa Phlegra gigantilor se afla pestera cea renumita a vechimii numita Avernus, gr. Aornos, Aouernis. Langa poalele muntelui Pregleda se afla astazi o comuna romaneasca de mosneni numita Izvernea, cu o pestera imensa, estrem de complicata si intunecoasa, despre care vom vorbi in special mai tarziu. Langa Phlegra din geografia timpurilor eroice au fost acoperiti cu stanci si munti, gigantii cei invinsi, numiti avernii; iar in coastele muntelui numit Pregleda de la Izvernea se mai vede si astazi o surpatura extraordinara sau o taietura gigantica si uimitoare, unica in felul sau, ce se spune ca a fost facuta de un uries.

   Ne aflam, asadar, in regiunea geografica a vechilor giganti.

De la Pregleda, spre nord, incepe masivul cel maiestos al Retezatului, un vast labirint de piscuri inalte si cu adancimi prapastioase, de paduri seculare, cu vai inchise si intunecoase; o cetate naturala puternica, care ramasese aproape necucerita si in epoca romana.

In acelasi masiv, in partea de sud-vest a Retezatului, se afla muntele asa numit Gugu, care, in cazul de fata, ne prezinta un deosebit interes. In jurul acestui munte traieste, din cele mai departate timpuri, o populatiune de pastori, oameni robusti, barbati si femei de o statura inalta, adesea uimitoare, cu tip, cu port si cu traditiuni particulare. Ei sunt numiti gugani.

O parte insemnata din acesti pastori gugani se afla raspanditi, inca din timpuri departate, prin regiunile muntoase ale judetelor Mehedinti si Gorj. Aici, ei formeaza catunele si comunele lor proprii, ducand o viata mai mult izolata, de trib, ca si cand ei s-ar considera cei mai vechi, mai de neam si cu alt trecut istoric, decat ceilalti locuitori ai acestei tari. Traditiunile populare spun despre acesti gugani ca ei sunt originari din tara guganeasca, care se afla peste munte.

Limba acestei populatiuni de gugani se distinge prin unele particulari fonetice caracteristice, ce se reduc la o epoca foarte veche. Guganii nu au pe sh si j, in locul carora ei intrebuinteaza pe s si z. Astfel ei se exprima si, sede, zoc, zos. Ei pronunta pe z format din d ca dz: dzece. Iar sunetul ce si ci are o suerare moale, dupa cum se pronunta de poporul roman de la Hateg, din Banat si de locuitorii din Trastevere in Roma.

 Numele de gugani, ce se aplica la acesti locuitori munteni, era cunoscut si antichitatii grecesti. O localitate din regiunea unde se luptase gigantii cu zeii purta numele de Gigonus. Hercule, ale carui legende sub numele de Iorgovan sunt strans legate de muntii Mehedintilor, mai avea la egipteni si epitetul de gigon. In traditiunile romane, el este numit „ficior de mocan” sau de pastoriu de pe culmile Carpatilor.

De asemenea, era cunoscut numele de gugani si in epoca romana. O localitate a Daciei vechi, situata pr drumul dintre Ad Mediam (Meadie) si Tiuisco (Caransebes), poarta pe Tabula Peutingeriana numele de Gaganis, adica Gagani. Ligurii (emigrati de la Carpati), ce locuiau in Italia pe un teren stancos, aveau un fel de cai si catari numiti gygenoi (adica guganesti sau de munte), dupa cum ne spun cele mai vechi manuscrise ale lui Strabo.

Stabilind astfel regiunea geografica unde isi aveau locuintele sale acest trib de oameni inalti, superbi si violenti, putem acum sa ne dam seama si despre originea numelui grecesc de Gigantes.

Cei mai multi dintre poetii, gramaticii si istoricii grecesti derivau aceasta numire de la cuvantul gegeneis, adica nascuti din pamant; un epitet cari, de almintrelea, se aplica in vechime la intreg poporul pelasg. Aceasta etimologie insa nu este exacta. Cuvantul gigas, gigantes nu este de origine greceasca.

 Numele personal (si familiar) de Gyges, adeca Guges, era foarte uzitat in timpurile primitive pelasge.

Unul din vechii Giganti (hecatonchir) poarta numele de Gyges, adica Guges.

Un alt urias al lumii vechi a fosta asa-numitul Ogyges, rege al Beotiei, ori, dupa alte traditiuni, un rege al zeilor.

Un Gyges, fiul al lui Dascylos, este amintit ca rege al lydienilor.

Acest ridicase favoritei sale, dupa cum ne spune Herodot, o movila funerara  de o marime extraordinara, ca sa o poata vedea toti lydienii.

Dupa Iliada lui Homer, eroul cel mai teribil din toti muritorii a fost originar de langa lacul Gygaea in Meonia.

In fine o localitate din Africa romana numita Gigantes o mai aflam scrisa si in forma de Gygantes, adica Gugantes.

Terminalul de Gigantes, ce-l intampinam in legendele vechi grecesti, este numai o simpla numire etnica din nordul Dunarii de jos. Forma originala a acestui cuvant a fost in tot cazul gugani, de la radicalul Gugu, gr. Gyges.

Gigantii, cari in timpurile primitive pelasge ajunsese la o celebritate asa de mare, sunt amintiti si in traditiunile ebraice. Aici figureaza sub numele de Gog si Magog. Cea mai veche legenda cu privire la Gog si Magog o aflam la Ezechiel.

In una din profetiile sale, Ezechiel ameninta pe ebrei ca Iehova va aduce asupra tarei lor pe regele Gog din tara Magog, cu oastea sa cea frumoasa de cai si calareti, inarmati cu scuturi, coifuri, sabii, lanci, piluri, arcuri si sageti. Acestia, venind din fundul meazanoaptii, insotiti de alte popoare multe, calarind pe cai, vor navali ca o furtuna asupra tarei lui Israel, ca sa o pradeze si devasteze. Ei vor cutreira pamantul in triumf, vor duce pe ebrei in captivitate, apoi, implinindu-si misiunealor, vor fi distrusi cu totii de mana ceriului.

  Profetia lui Ezechiel avea, fara indoiala, in vedere traditiunile vechi despre infricosatul razboi al gigantilor, cand acestia, urmarind pe zei, ii alungase pana in Egipet.

Profetul Ieremia, care traise cu putin inainte de Ezechiel, vorbeste despre acelasi popor, pe care-l numeste numai simplu, pradatoriul gintilor (praedo gentium) care va veni dintr-o tara departata din partile de meazanoapte, de la capatul pamantului; popor de calareti si arcasi, viteaza, puternic si vechi, vorbind o limba, pe care ebreii nu o inteleg. Ei sunt un popor mare, cruzi si fara mila; vocea lor mugeste ca marea si vin pe cai mai iuti decat vulturii, toti in siruri, ca oameni de razboi. Ei vor impresura cetatea Ierusalimului, vor distruge toate cetatiel cele intarite ale lui Iuda si vor preface tara ebreilor intr-o pustietate, incat nu va mai ramane om in Ierusalim; iar ebreii vor ajunge sa fie sclavii strainilor, intr-un pamant cari nu este al lor.

Cu sase secule in urma lui Ezechiel, face amintire, de Gog si Magog, Apocalipsul lui Ioan Theologul.

Vorbind despre timpurile cele din urma ale lumii, autorul Apocalipsului, ne spune ca atunci cand se vor implini o mie de ani de cand a fost inchis intr-un adanc balaurul cel vechi (Typhon, diavolul, satana), atunci acesta va fi dezlegat si, iesind din inchisoarea sa, va aduna pe langa sine si va conduce la razboi pe popoarele Gog si Magog ce sunt raspandite in cele patru colturi ale lumii si al caror numar este cat nasipul marii. Acestia se vor revarsa peste suprafata pamantului, vor asedia cetatea cea iubita a Ierusalimului, in urma insa, focul ceresc va cadea asupra lor si-i va nimici.

In Apocalips, dupa cum vedem, noi avem numai o simpla varianta din traditiunile de cari ne voirbeste Ieremia si Ezechiel, ori, cu alte cuvinte, din legenda cea veche a gigantilor sau a pelasgilor de la Carpati.

Sub numele de Gog si Magog, cei vechi intelegeau cu deoasebire pe geti si messageti.

Insa Santul Augustin, mai mult telog decat istoric, a cercat sa interpreteze pasagele Apocalipsului, cu privire la Gog si Magog, mai mult in sens eclesiastic. Insa, cu toate acestea, cuvintele sale sunt remarcabile; ele constata un adevar istoric, ca o parte din autorii vechimii, credinciosi traditiunilor mostenite, intelegeau, sub Gog si Magog, pe geti si messageti.

Gintile acestea”, scrie dansul, „pe cari Apocalipsul le numeste Gog si Magog, nu sunt a se intelege astfel ca si cum ar exista in unele parti ale pamantului oarecari barbari constituiti sub numele acesta sau precum ii numesc unii geti si messageti.”

Tot astfel rezulta, din oraculele sibiline, ca tarile in cari loicuiau popoarele Gog si Magog, se aflau situate in nordul Thraciei.

Traditiunile despre Gog si Magog ni se prezinta si in legendele epice despre Alexandru cel Mare.

Tara popoarelor numite Gog si Magog e descrisa in naratiunile acestea ca neospitaliera, salbatica si sterila; ea este expusa vanturilor, ploilor si gerului de meazanoapte; insa, cateodata, tinuturile aceste sunt infatisate ca un pamant fecund si avand o clima foarte blanda.

Gintile Gog si Magog, ne spun aceste legende epice, facuse o invaziune catre partile meriodionale. Ele inchisera pe Alexandru in Mcedonia si-l facura prizonieru. Insa Alexandru scapa, apoi, strangand o ostire nenumarat, pleca si cuceri tara acestor popoare, care se afla situata langa stramtorile Caucazului. Cei invinsi se retrasera intre doua catene de munti, care se inaltau pana la ceriu. Alexandru insa, ca sa impiedice pe viitoriu incursiunile acestor popoare, inchise pasul acesta cu o poarta inalta, lata si puternica  de bronz, ori de fer. De aici, aceste ginti vor iesi numai la capatul lumii, spre a face invaziune asupra tarei lui Israel.

Dimpreuna cu Gog si Magog, Alexandru cel Mare inchise cu portile sale de bronz sau de fer inca alte a 37-40 de popoare,le caror nume le aflam in mare parte, in aceeasi regiune geoigrafica, unde locuiau vechii giganti sau guganii de astazi.

Noi repoducem aici numele acestor popoare dupa versiunea intitulata Revelationes din sc VIII-IX, ce se atribuie lui Metodiu; adaugem unele variante din naratiunile lui Pseudo-Callisthene, anterioara seculului VIII e.n. si punem totodata in comparatiune numirile actuale ale mai multor localitati din Romania, ce ni se par a fi mai mult ori mai putin identice cu cele din legendele sus amintite.

 1. Gog si Magog                           1. –
 2. Marson                                      2. Marsani (jud Dolj)
 3. Mo; Mosac                               3. Mozaceni (Arges si Teleorman)
 4. Thubal                                       4. –
 5. Anog (Anugi, Nunii)            5. –
 6. Ageg (Egi Ps. Cal)                  6.Ogean (Dolj)
 7. Athenal                                     7. Antina (Romanati) Olteni (Valcea)
 8. Cephar                                       8. Cepari (Romanati si Arges)
 9. Pothim (Photinaei )              9. Putinei (Mehedinti si Dolj)
 10. Hei                                              10.Hau, nume familiar
 11. Libii                                            11.Libicesti (Mehedinti)
 12. Cumei                                        12. Camuiesti (Mehedinti)
 13. Pharilei (Pharizaei)              13. Fauresti (Valcea)
 14. Ceblei                                         14. Ceple (Dolj)
 15. Lamurchiani (Zarmantiani)  15. –
 16. Charchanii                                16. Gorgani (Olt)
 17. Amathartae                              17. Amarade, rau, vale, plasa, (Gorj)
 18. Agrinardi (Agrimardi)         18. Atarnati (Mehedinti, Dolj)
 19. Alan (Alani)                              19. Olan (Mehedinti), Olanesti (Valcea)
 20. Anufagi                                       20. Afumati ? (Olt, Dolj)
 21. Caribei                                         21. Corobai (Mehedinti) Corobesti (Gorj)
 22. Thasbei                                        22. Tarbesti (Romanati)
 23. Phisolomici                                23. Fiscalia (Fiscaleni)? (Valcea)
 24. Arceni                                           24. Arcani (Gorj)
 25. Saltarei                                        25. Slatarei (Valcea)  Slatari (Dolj)
 26. Phonocerati                              26 Plangareti (numai in Moldova)
 27. Syriasori                                     27. Silistioara (Gorj, Romanati)
 28. Ionii                                              28. Ionesti (Gorj, Olt, Valcea)
 29. Catamargori                              29. –
 30. Campani                                      30. Campeni (Romanati, Olt)
 31. Samandri                                     31. Sumandra (Mehedinti)
 32. Ippi                                                32. Calarasi (Dolj)
 33. Epambori                                     33.Iepurani ( Olt)
 34. Diphar                                          34. Darvari (Mehedinti, Dolj)
 35. Caloni                                           35 Caloi (Mehedinti, Dolj)
 36. Exenach                                       36. –
 37. Imantopodi                               37. –

Dupa cum vedem, diferitele triburi aliate cu Gog si Magog isi aveau locuintele lor pe teritoriul Oltenie de astazi; erau asa-zicand vecine cu guganii.

In fine mai amintim aici inca doua variante cu privire la legenda despre Gog si Magog.

In una dintre aceste, de origine germana, al carei fond este foarte vechi, populatiunile Gog si Magog ne apar sub numele de Rimtursi, adica arimii turseni.

La Homer si Hesiod, gigantii, cari se luptau cu Typhon in contra zeilor, inca sunt din tara Arimi, situata in partea de nord a Dunarii de jos. Tot astfel si la poetul Claudiu, patria gigantilor poarta numele de Inarime, o simpla imitatie a formei grecesti.

Dupa alta legenda, gintile Gog si Magog se aflau sub dominatiunea lui Popa Ion (presbyter Johanes, prest Ion), un principe a carui putere se extinde si peste o mare parte a Asiei.

Fara indoiala, noi avem aici numai o reminiscenta despre regele atat de onorat in istoria poporului pelasg, Ianus, care, inainte de a trece in Italia, domnise peste arimi  si al carui tip ni se prezinta si pe monetele Daciei.

(Dacia Preistorica, Nicolae Densusianu, editura Obiectiv Craiova, Eugen Delcea)


Responses

 1. bubuli & corut = niet?!
  daaaa.. ce gloriosi am fost noi, buricul pamantului!

 2. Ce sa facem daca am fost buricul pamantului si tu acum esti un sclav, cu capul in pamant, care te uiti la straini ca salbaticii la zei, ca ei sint cei mai tari si noi sintem ultimii oameni de pe planeta asta. O sa-ti treaca si tie. Poate nu in viata asta

 3. Cind mergi la cinema,tot neamu-i acolo,cind citesti o carte ,tot neamu-i acolo,DIFERENTA ESTE cind deschizi ochi vezi toate neamurile de toti specialmente cind mergi,(sau esti lasat sa mergi).
  -cind stai in casaà nu a ta,toti sint prosti d’afara,numai tu esti destept cà stai inchis ca un proswt.

 4. Iata ca mie imi place sa fiu “buricul pamantului ” mai mult ca sigur remarca a facut-o un cineva de undeva , care a fost aici.
  Ca dacii erau urmasii titanilor, nu ma asteptam , ma maguleste, desigur, sunt roman si asa o sa mor.
  Sunt convinsa ca exista destule documente vechi care pot atesta cele scrise de dv, daca aveti timp , printre picaturi , sa ni le mai editati si noua , sa le mai rupem gura unora.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: