Posted by: danlupu | August 17, 2009

Un elev român de 17 ani, campion la astronomie şi antreprenoriat

geniu 17 După ce a câştigat locul I la un concurs internaţional de antreprenoriat cu ideea unui sistem de vot electoral online, elevul bucureştean de clasa a XI-a Alberto Manca ţinteşte aurul la olimpiada internaţională de astronomie din China.

mijlocul lui martie, Alberto Manca, în vârstă de 17 ani, ajungea în Bulgaria la faza internaţională a concursului Skills@Work, organizat deBritish Council şi de compania de educaţie antreprenorială Junior Achievement. O competiţie destinată elevilor din şcolile vocaţionale, care îi provoacă pe tineri să găsească soluţii creative la o problemă dată, după cum se arată pe site-ul concursului.

Elevul român a dat piept cu alţi 60 de tineri din Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Israel, Macedonia, Serbia, Rusia, Turcia şi din Marea Britanie.

Laptopuri pe post de urne mobile

Alberto a nimerit în echipă cu un irlandez, o sârboaică, o bulgăroaică şi o fată din Israel căreia nu i-a reţinut numele pentru că “oricum nu ne-a ajutat cu nimic, nici măcar nu vorbea engleza”, după cum povesteşte el pentru Cotidianul. Cei cinci au avut o zi la dispoziţie pentru a dezvolta o idee de e-government, venind cu una de locul I.

“Echipele au fost alcătuite din membri din diferite ţări. Echipa câştigătoare, adică cea din care am făcut parte, a făcut un proiect numit «easy vote» – un sistem de votare pe Internet. Beneficiile sunt numeroase: securitate sporită, mai puţină poluare şi costuri reduse, nefiind nevoie de hărţi şi de o mobilizare obişnuită de forţe”, explică Alberto, cel care a venit, de altfel, cu ideea proiectului.

Dacă lumea răspunde la chestionare pe Internet, atunci ar putea vota liniştită online, s-a gândit elevul român. Şi dacă oamenii folosesc carduri pentru a face plăţi pe net, atunci webul e destul de sigur şi pentru un sistem de votare. Plus că şi procentajul de vot ar creşte în acest caz, crede tânărul, şi nu ar mai depinde de vremea de afară, care îi poate întoarce pe alegători din drum.

Ideea era ca sistemul să fie testat într-o ţară bine dezvoltată, unde toată lumea are acces la Internet, deşi există opţiuni şi pentru statele sărace la acest capitol: “urne mobile”. Mai precis, echipe cu laptopuri “care să le ofere şansa şi dreptul de a vota”. “M-am gândit ce ar fi cel mai folositor atât pentru stat, cât şi pentru cetăţeni. Primele idei au fost sisteme de plată online sau servicii de monitorizare pe Internet, dar am ajuns la concluzia că nu sunt idei noi şi nici nu au atât de multe beneficii.”

Cum să vinzi gheaţă eschimoşilor

Pe lângă ideea cu care a câştigat concursul, proiectul care l-a impresionat cel mai mult pe Alberto a fost cel clasat pe locul doi: un sistem care le poate furniza acte cetăţenilor, cozile fiind astfel evitate. Dacă acest proiect a fost premiat doar cu un aparat de fotografiat, echipa elevului român a primit drept premiu o excursie la Londra, unde, între 27şi 30 iulie, şi-a cizelat spiritul antreprenorial.

Cei cinci au vizitat companii antreprenoriale de renume, precum Google şi restaurantul lui Jamie Oliver, Fifteen, şi s-au confruntat şi aici cu diverse provocări din partea organizatorilor. Cea mai interesantă dintre ele a fost găsirea unei modalităţi de a le vinde gheaţă eschimoşilor, scenariu care pare imposibil la prima vedere. Dar totul se rezolvă cu puţină creativitate, e de părere Alberto

“Eschimoşii sunt înconjuraţi de zăpadă. Gheaţa se găseşte fie în blocuri mari, fie doar ca o pojghiţă. Aşa că le-am fi putut vinde cărămizi din gheaţă pentru igluuri. Şi noi suntem înconjuraţi de pietre, dar când facem o casă, nu le adunăm de pe drum, ci le cumpărăm. În afară de asta, am fi putut adăuga diferite lucruri gheţii obişnuite, precum culoare sau gust. Am fi putut-o sculpta în diferite forme pentru a face mobilier sau diferite obiecte. Corect prelucrată, ea poate fi folosită şi ca oglindă.”

Totul a pornit de la un hotel-cort

Alberto Manca s-a înscris în concurs la sfârşitul lui februarie. Atunci a fost faza locală, pe care a susţinut-o la Liceul “Nichita Stănescu” din Capitală. Aici au fost alcătuite echipe mixte a câte cinci elevi din clasele IX-XII, având o sarcină clară: întocmirea unui proiect inovator legat de turism. “Am avut la dispoziţie cam şase ore pentru a găsi o idee şi apoi a face un plan de afaceri şi o prezentare pentru ea”, explică elevul român

Team-ul lui Alberto a venit cu ideea unui “hotel-cort” ce se poate muta în funcţie de sezon şi de cererea turiştilor. “Având în vedere portabilitatea lui, costurile de construcţie ar fi reduse şi astfel şi cele de cazare.” Proiectul lor a câştigat locul I, iar membrii echipei au ajuns la faza naţională, unde s-au confruntat cu elevi din aceeaşi categorie de vârstă veniţi din Cluj şi din Iaşi. În jur de 100 de participanţi.

“Echipele au fost încă o dată amestecate. De data aceasta, proiectul trebuia să fie despre un mod interactiv de a preda antreprenoriatul. Echipa mea a ieşit pe locul doi cu «skyline interactive system» – un program-joc pe calculator adresat celor care vor să devină antreprenori”, spune proaspătul absolvent de clasa a X-a. Cinci elevi au mers mai departe la etapa internaţională de la Sofia: trei membri din echipa clasată pe locul întâi şi doi din echipa lui Alberto, printre care şi el.

Planuri pentru Yale

Alberto Manca spune că orice echipă are nevoie de un lider care să ia deciziile importante şi că alte echipe din concurs au pierdut mult timp tocmai pentru că au vrut unanimitate. Dar până să ajungă din nou în fruntea unei echipe, elevul se pregăteşte pentru o experienţă individuală pe care speră să o poleiască cu aur: olimpiada internaţională de astronomie, organizată în toamnă în China, la care a mai câştigat o medalie de argint în 2007, la Crimea. I se adaugă şi o medalie de aur şi locul I la secţiunea Fotografie din cadrul concursului internaţional Infomatrix.

Elevul de 17 ani spune că îi place să facă şi să editeze fotografii şi că savurează literatura şi tehnologia în acelaşi timp. Fizica, engleza, româna şi matematica sunt materiile lui preferate, iar fotbalul, mersul pe bicicletă şi Britney Spears îi îndulcesc timpul liber. Mai departe speră să ajungă la una dintre cele opt universităţi americane din grupul Ivy League, Yale fiind cea dintâi pe listă.

“Toate sunt facultăţi bune, dar Yale mi-a atras atenţia în mod special. E o alegere subiectivă, îmi place tot acolo. De la campus până la siglă”, spune el. După facultate vrea să intre în sfera business-ului, fie ca manager, fie în fruntea propriei afaceri.

( Cotidianul http://cotidianul.ro/un_elev_roman_de_17_ani_campion_la_astronomie_si_antreprenoriat-95543.html)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: