Posted by: danlupu | August 17, 2009

Un român, erou în Kansas

cotidianul Un tânăr de 27 de ani i-a impresionat pe americani după ce a sărit într-un canal cu apă pentru a salva două femei şi două fetiţe. Publicitatea obţinută astfel i-a devenit utilă şi pentru mica sa afacere.

Dan Florin Peteanu a devenit celebru în Kansas, şi chiar dincolo de graniţele statului, după ce şi-a riscat viaţa pentru a o salva pe cea a unor femei care au căzut cu maşina într-un canal cu apă. „Ploua foarte tare pe autostradă şi am văzut cum maşina din faţă, care avea viteză destul de mare, a derapat şi s-a lovit de piciorul podului, după care a căzut în canal. Apa era destul de mare şi femeile din maşină strigau după ajutor şi încercau să ţină la suprafaţă, pe geam, scăunelul special de maşină cu un bebeluş“, povesteşte Dan pentru Cotidianul.

„Am făcut ce ar fi făcut oricine altcineva în locul meu, în astfel de situaţii nu stai să te gândeşti, sari să ajuţi“, spune modest Dan. A oprit imediat şi a coborât în canal, pentru a le ajuta pe femei, în condiţiile în care apa aproape acoperea maşina. Prima pe care a scos-o din canal a fost fetiţa de patru luni, apoi o altă fetiţă de şapte ani şi pe cele două femei. „Până să cobor în canal, am sunat la urgenţe şi salvarea a venit repede, chiar m-am mirat, că ne aflam la mijlocul drumului, între două oraşe“, spune Dan.

„Eu n-am vrut să fac mare caz despre povestea asta, când m-au sunat cei de la televiziunea din Kansas“, povesteşte tânărul român de 27 de ani. „Dar după ce le-am condus pe femei la ele acasă şi m-am dus şi eu la mine, în faţa casei aştepta deja o maşină a televiziunii“, continuă el. Episodul s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, iar în zilele următoare a început să primească telefoane şi e-mailuri de la diverse persoane, necunoscuţi, care doreau să îl felicite pentru ceea ce făcuse. Dan, care are o mică afacere de montat parchet, gresie şi faianţă, spune că a primit chiar comenzi ca urmare a acestei întâmplări: „Reporterul de la televiziunea locală a zis că să mă filmeze în faţa dubiţei mele de la firmă, pe care am adresa site-ului, iar mulţi m-au sunat după aceea şi mi-au zis că oricum voiau să facă o lucrare şi, dacă m-au văzut la televizor, s-au gândit să apeleze la mine“. Chiar a doua zi după ce le-a salvat pe femei, Dan a primit un telefon: „M-a sunat cineva că voia să îşi pună nişte podele şi după ce am vorbit de lucrare, chiar la sfârşit, mi-a zis: «Ştii de unde am auzit de tine? De la CNN…»“, relatează tânărul întreprinzător, care adaugă că a primit deja patru lucrări în acest fel.

Dan Peteanu a plecat în urmă cu opt ani de la Cluj, unde studia agronomia, cu un program al YMCA. Ajuns în Kansas, şi-a construit mica afacere şi s-a căsătorit cu o americancă. Firma sa, cu 10 angajaţi, „aproape nici nu a simţit criza financiară“, spune Dan, care nu vrea să îşi extindă afacerea, pentru a nu o pierde de sub control. Ultima dată a fost în România de Crăciun, dar impresia nu a fost una foarte plăcută: „E ţara mea şi o iubesc, dar s-a schimbat mult şi nu neapărat în bine: e multă aglomeraţie şi multe fiţe, copii de 12-13 ani care arată de 20-30, la cum sunt îmbrăcaţi şi fardaţi. Când eram noi copii eram mai liniştiţi“, povesteşte Dan.

(Cotidianul http://cotidianul.ro/un_roman_erou_in_kansas-95486.html)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: