Posted by: danlupu | August 24, 2009

Telescop submarin cu inteligenţă românească

EXPERIMENTUL ANTARES

submarin O echipă de cercetători români caută să descopere mistere ale Universului folosindu-se de un instrument ultrasofisticat amplasat pe fundul Mării Mediterane. Doctorul Vlad Popa, de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Măgurele, şi oamenii săi au pornit într-o călătorie a cunoaşterii demnă de invidiat. Având o bogată experienţă în domeniul fizicii astroparti­culelor, doctorul Popa vorbeşte despre contribuţia României la experimentul submarin ANTARES.

Cum intri în Măgurele, platforma Măgurele de lângă Bucureşti, şi treci de centru, pe stânga, chiar în curbă dai de o curte cu porţi grele, din metal. La intrare, pe partea stângă, multe clădiri noi, cu uşi din termopan, acoperite de coroanele unor copaci. În dreapta, un fel de conac trecut de vreme, cu flori colorate la geamuri.Aici se află sediul Institutului pentru Ştiinţe Spaţiale (ISS). Singurul cu acest profil din România. Profesionişti recunoscuţi în afara ţării lucrează la ISS la proiecte româneşti şi internaţionale. Performanţele lor sunt mai ştiute peste hotare, e drept. O parte din talentaţii oameni de ştiinţă care s-au format aici a plecat din România pentru o recunoaştere corectă a valorii ei în afara graniţelor. De puţini ani, de când cercetării româneşti părea să înceapă din nou să i se dea atenţie, câţiva dintre aceştia s-au întors în institut (chiar renunţând la cariere promiţătoare “dincolo”), aducând cu ei experienţe noi şi dorinţa de a forma grupuri performante.

(Jurnalul National http://www.jurnalul.ro/stire-special/telescop-submarin-cu-inteligenta-romaneasca-518716.html)


Responses

  1. Foarte bine , uite ca se intorc romanii, cercetarea in Romania a fost lasata pe ultimul loc , chiar in urma problemelor rromilor (nu ca n-ar fi fost importanta ), se aloca fonduri pentru toate mizeriile , si se anuleaza inventii si inovatii mai ales in medicina.
    Dispar de pe piata (imi cer scuze pentru divagatie ) descoperirile exceptionale in virusologie si bacteorologie. Cum este posibil asa ceva ? altii dau bani grei sa inventeze ceva pentru sanatatea umana si noi le distrugem .
    Citeam zilele trecute ca Institutul Cantacuzino nu mai fabrica decat vaccin antigripal, pai noi eram funtea la vaccinuri , acum importam niste porcarii.
    D-le Corut sa nu te superi pe mine dar ma umple furia , Boicilul a disparut , vaccinul antipolio a disparut si incep sa dispara si alte medicamente de exceptie – polidi


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: