Posted by: danlupu | January 22, 2010

Mihai Viteazul ocupa locul 3 intre cele mai apreciate filme istorice ale lumii

Mihai Viteazul, celebra pelicula regizata de Sergiu Nicolaescu si aparuta in 1970, ocupa a treia pozitie intr-un clasament realizat de Internet Movie Data Base, informeaza Ziarul de Iasi. Filmul a fost propunerea Romaniei pentru Oscar in 1972, la categoria “Cel mai bun film strain”.

Mihai Viteazul are nota 8,4 pe IMDb (din 2.880 de voturi) si este devansat, la categoria “Filme istorice”, de Schindler’s List (lansat in 1993, nota 8,9, cu 252.982 de voturi) si de Das Boot (lansat in 1981, nota 8,5, cu 65,552 de voturi).

Filmul, realizat cu ajutorul a 5.000 de figuranti, cu un scenariu de Titus Popovici, mai ocupa locul 6 la categoria “Biografie”, locul 15 la “Filme de razboi” si locul 21 la “Filme de actiune”, fiind, pana de curand, intre primele 50 de pelicule si la categoria “Filme drama”.

Sergiu Nicolaescu s-a declarat impresionat de locul obtinut de Mihai Viteazul(pe care il considera “cel mai greu film din cariera mea”), fiind vorba de un “site american”. Totusi, gradul de relevanta al IMDb este considerat unul scazut, deoarece site-ul accepta voturi ale utilizatorilor din toata lumea, dar mai ales pentru ca sistemul de realizare a topurilor permite accesul pe locuri fruntase al unor filme care au un numar scazut de votanti. Astfel, pentru calcularea celor mai apreciate 50 de filme istorice, IMDb a aplicat o metoda bayesiana (dupa matematicianul britanic Thomas Bayes).

Mihai Viteazul, cu Amza Pellea in rolul principal, a fost filmat la Dunare – Marea Neagra, Calugareni, Alba Iulia, muntii Carpati, Bucuresti, Sibiu, Sinaia, Miraslau, Praga si Istanbul. In 1972, pelicula a fost propunerea Romaniei pentru premiile Oscar, la categoria “Cel mai bun film strain”, si a rulat vreme de mai multi ani in cinematografele din Romania si din intreaga lume (fiind difuzat de Columbia Pictures sub denumirea The Last Crusade). Detalii gasitiaici.

preluare Hotnews


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: