Posted by: danlupu | January 12, 2011

Daco-Românii pe arcul de triumf al lui Constantin cel Mare din Roma (312-315). Romeii


Actiunea de mutare a centrului de gravitate politica, dupa ce Galerius si-a fixat capitala la Tesalonic, a fost preluata de imparatul Constantin cel Mare. Acesta, dupa victoriile obtinute asupra peninsularilor, in330, fondeaza pe loculk vechii colonii grecesti Byzantion, orasul Constantinopol, „capitala imperiului roman (care de fapt era dacic), apoi a imperiului bizantin, cucerit de turcii otomani (in 1453, mai 29) a devenit capitala a imperiului otoman pana in 1923, sub numele de Istanbul”.

Un alt Arc de Triumf care trebuie pus in legatura cu acela al lui Galerius, ridicat in anul 304, dupa victoria acestuia impotriva persilor, este

Arcul de Triumf ridicat de imparatul Constantin cel Mare la Roma, intre anii 312-315, imediat dupa Galerius cel Tanar (mort 311, mai). In ceea ce priveste acest Arc de Triumf, „Friza istorica este in esenta o continuare a reliefurilor Arcului lui Galerius”.

Consideram ca cele „opt statui de comandanti daci, impresionante ca dimensiuni (peste 3 m inaltime), asezate deasupra coloanelor ce decoreaza cele doua fatade ale Arcului, reprezinta glorificarea capeteniilor armatelor dace biruitoare, ce apar in metope, cu care imparatul Constantin celk Mare a invins pe Maxentius. Arcul de Triumf din roma, ridicat de imparatul Constantin cel Mare, atesta faptul ca opt comandanti ai armatelor sale erau daci, ca si majoritatea ostasilor sai. Mai demonstreaza faptul ca imperiul lui Constantin cel Mare continua, de fapt si de drept, imperiul dacic restaurat de cei doi Galerius. Cele doua arcuri de triumf, glorifica victoriile obtinute de armatele dacice si atesta continuitatea reala a imepriului dac, condus de aceasta data de imparatul Constantin. Cele doua arcuri de triumf trebuie cercetate amanuntit si reproduse in toate manualele de istorie a Daco-Romaniei. Lipsa lor din manualele scolare, este condamnabila.

O legatura intre Arcul de Triumf de la Salonic al lui Galerius din anul 304 si Arcul de Trium al lui Constantin cel Mare, realizat intre anii 312-315, ne precizeaza marele rol ce l-a jucat elementul dac majoritar chiar dupa cucerirea unei parti din Dacia nord Dunareana de catre Romani, in tot cursul mileniului I i.e.n., sub comanda imparatilor traco-daci.

Citeste si Arcul de triumf ridicat de cei doi Galerius in Salonic (304), un monument al gloriei dacice, fragment de Dumitru Balasa

fragment din „Dacii de-alungul mileniilor” scrisa de Dumitru Balasa


Responses

  1. Interesant


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: