Posted by: danlupu | March 7, 2011

Masagetii = Getii puternici

Sint ramura dacica, desprinsa de Dacia Mare, de catre Iranieni sau Sciti. Isiodor de Sevila (intre anii 600-636) spne intre altele: „Masagetii sint din neamul Scitilor. Li se spune Masageti ca unora (ce sint) grei, adica Getii cei puternici”. Despre Istrieni spune ca si-au luat numele de la fluviul Istru. Despre Goti spune ca „cei vechi i-au numit mai mult Geti, decat Goti (influienta lui Iordanes), neam tare si foarte puternic, inalt prin statura corpurilor, ingrozitor prin felul armelor”. Despre ei, Lucanus spune: „De aici sa ne atace Dacul si dincolo Getul… Dacii au fost mladite ale Gotilor si se crede ca s-au numit Daci, ca Daci, fiindca s-au nascut din neamul Gotilor”. Despre ei spune cunoscutul poet Paulin din Nola, catre Niceta: „Voi merge departe, la miaza-noapte, pana la Daci”.

Alexandru Busuioceanu spune ca: „regii Spaniei coboara din principii daci”. Hercule care era un parinte pentru Iberi, fondeaza dupa cum explica in sec al XII-lea arhiepiscopul Rodrigo Jimenez de Rada, orasul Hispalis, Sevilia de astazi, populandu-l cu un neam de oamenii, Spalii, care venisera cu el din partile Scitiei. Dupa ispravile lui pirineice, Hercule avea sa se intoarca in Orient, mergand iar in Scitia, unde avea sa poipuleze tinuturile pustii cu propria sa progeni-, Thyragetii (din jurul Tiraspolului? tura din care se vor trage numai nu numai Scitii, dar si Agatizsii, Thysagetii Nota Dumitru Balasa), Massagetii si alte neamuri getice, care vor umplerepede tot tarmul Pontului Euxin”. Amintim tot aici ca Evagrie (sec VI) spune ca Hunii „se chemau odinioara Massageti”. Desigur ca Hunii ocupasera Dacia, pe Massageti si de aici confuzia. Massagetii batusera pe Cerus, pe Alexandru Macedon si chiar pe Romani in perioada de ascensiune. Ei erau dacii liberi impreuna cu alte ramuri. De aceea erau cunoscuti ca „Getii cei puternici”. Lasand la oparte confuzia Got-Get, poate cineva sa spuna ca la nord de Dunare, in acest timp nu exista poporul Daco-Român cunoscut sub numele de „Daci”? Ar fi o mare eroare pentru un istoric. Reise clar ca dupa asa-zisa parasire a Daciei romane, Dacii ce fusesera cotropiti, au continuat sa existe alaturi de Dacii liberi.

Daco-Getii continua sa fie prezenti in armatele nomazilor cotropitori. In sec IX, Genesios, contemporan cu imparatul Constantin Porfirogenitul, a scris o istoire a imparatilor. Despre imparatul Teofil (829-842) spune ca „a porn it cu osti poliglote de Slavi, Huni, Vandali, Geti si a pus stapanire pe tot orientul”. Textul este clar, prin geeton trebuie sa intelegem Goti si nu pe Getii autentici, Daco-Românii, caci sintem in sec IX? In afara de aceasta, Getii si Slavii erau acum sub severanitatea Constantinopolului.

Fragment din Dacii de-a lungul mileniilor, de Dumitru Balasa


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: