Posted by: danlupu | October 24, 2011

O nouă specie de dinozaur, plus ouale si cuibul unor păsări de acum 68 de milioane de ani, DESCOPERITE IN JUDETUL ALBA

O specie nouă de dinozaur erbivor, dar şi ouăle şi cuibul unor păsări preistorice care au trăit în urmă cu 68 de milioane de ani au fost descoperite, de o echipă de cercetători, în zona oraşului Sebeş, judeţul Alba, scrie Agerpres.

“S-au continuat cercetările în cazul unei descoperiri de senzaţie reprezentate prin cuiburi cu ouă şi oase de păsări primitive (enantiornithes), acoperite de malul unei viituri de acum 68 milioane de ani. Este prima dovadă că acest grup de păsări primitive cuibăreau în masă pe malul cursurilor de apă, asemănător unor specii actuale (flamingo etc). Descoperirea va fi prezentată public la Congresul Internaţional de Paleontologie din Las Vegas”, a precizat Matei Vremir, un paleontolog clujean care a participat la săpături.

Paleontologul clujean a adăugat că o altă descoperire importantă o reprezintă resturile de la “o nouă specie de dinozaur erbivor”. De asemenea, a mai fost descoperit un mic schelet de mamifer care s-a păstrat parţial în umplutura unei vizuini.

În plus, au fost descoperite resturi de la cel mai mare pterosaur (reptilă zburătoare), cu oase de la aripă având dimensiuni cu 25% mai mari decât cele mai mari descoperite până acum, în Statele Unite. Matei Vremir spune că anvergura aripilor specimenului de la Sebeş depăşea 13 m, cu 2-3 m peste limita calculată pentru capacitatea de a zbura.

Dinozaurul trăia într-un “hypermarket fără plată”

Matei Vremir explică cum dimensiunea aripilor ridică problema eventualei existenţe a unei specii gigantice care îşi pierduse capacitatea de zbor şi care trăia în izolare pe insula cu vegetaţie luxuriantă Haţeg, fără a avea duşmani pe măsură, dar având “hrană din belşug, ca într-un hypermarket fără plată”.

Paleontologul clujean a precizat că descoperirile sunt încă în prelucrare şi că rezultatele cercetărilor vor fi făcute publice probabil în cursul anului viitor. “Totuşi, rezultatele de până acum indică faptul că în zona Sebeşului trăiau o serie de specii comune şi în Bazinul Haţeg, dar şi forme care încă nu s-au descoperit acolo, şi asta nu atât datorită izolării geografice, cât mai ales condiţiilor de fosilizare diferite şi a diferenţelor temporale dintre diferite situri şi straturi geologice”, a completat Matei Vremir.

Din expediţia internaţională care a făcut recentele descoperiri de la Sebeş fac parte cercetători din Anglia, SUA şi România (Zoltan Csiki – Bucureşti, Radu Totoianu – Sebeş, Matei Vremir – Cluj).

Paleontologul clujean a descoperit, anii trecuţi, cel mai bine conservat schelet complet de dinozaur carnivor din Europa (supranumit “Balaurul bondoc”), dar şi o vertebră a celui mai mare dinozaur zburător din lume.

“Balaurul bondoc” reprezintă România la o expoziţie din Germania

Scheletul dinozaurului denumit “Balaurul bondoc” va reprezenta România la o expoziţie internaţională de profil care va avea loc la Munchen, în Germania, în perioada 27-30 octombrie.

Paleontologul clujean care a descoperit “Balaurul bondoc”, Matei Vremir, a declarat că scheletul original al dinozaurului va face parte dintr-o expoziţie de profil intitulată “Dinozauri carnivori din Europa”, fiind expus alături de alte fosile celebre descoperite în Anglia, Germania, Franţa, Italia etc.

Scheletul “Balaurului bondoc” a fost descoperit în urmă cu un an, în zona Sebeş, Alba, şi este cel mai bine conservat schelet de dinozaur carnivor din Europa. Fosila descoperită la Sebeş are o vechime de 70 de milioane de ani şi aparţine unei noi specii de theropod.

Potrivit specialiştilor, “Balaurul bondoc” este o rudă apropiată a unui dinozaur descoperit în Cretacicul Mongoliei. El se caracterizează printr-un bust robust, membre posterioare foarte puternice şi musculoase, membre anterioare gracile şi mult alungite, acoperite cu pene. Printre caracteristici se numără bazinul foarte larg, orientat posterior, membrele anterioare bidigitate şi membrele posterioare terminate cu câte patru degete funcţionale, dintre care o pereche cu gheare mari, asemănătoare unui pumnal. De asemenea, ghearele duble, piciorul scurt dar foarte musculos şi bustul robust sugerează faptul că acest animal era mai degrabă un “kick-boxer” decât un bun alergător, tactica de atac fiind bazată preponderent pe ambuscade.

Lungimea medie a corpului era de 1,8-2,0 m, dimensiune ce-i conferea totuşi un aspect fioros, mai ales că prada sa era formată probabil din aşa-numiţii dinozauri ierbivori pitici (Zalmoxes, Telmatosaurus, Struthiosaurus), care puteau atinge lungimi de 3-4 m.

Matei Vremir a explicat că Balaurul bondoc de la Sebeş a avut o moarte tragică, încă înainte de a ajunge în floarea vârstei, înecându-se cu ocazia unei viituri musonice.

sursa: gandul.info


Responses

  1. E adevarat ca la recensamant romanii se declara cu etnie DACICA?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: