Nicolae Tesla

Time-magazine-cover-Nikola-Tesla

Nikola Tesla (Nicolae Teslea, n. 10 iulie 1856, satul Smiljan, în apropiere de GospićCroaţia, pe atunci Graniţa Militară Croată – d. 7 ianuarie 1943New York) a fost un inventatorfizicianinginer mecanic şi inginer electrician american de origine ISTROROMANA [1]. Tesla este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă ai sfârşitului de secol 19 şi începutului de secol 20. Invenţiile, precum şi munca teoretică ale lui Tesla au pus bazele cunoştinţelor moderne despre curentul alternativ,puterea electrică, sistemele de curent alternativ, incluzând sistemele polifazate, sistemele de distribuţie a puterii şi motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revoluţie Industrială.
Una dintre cele mai importante invenţii ale sale este generatorul de curent alternativ, contribuind de asemenea la construirea hidrocentralei de lângă Cascada Niagara.

În Statele Unite ale Americii, faima lui Tesla rivalizează în istorie şi cultură populară cu cea a altui mare inventator Thomas Edison. După demonstraţia sa de transmisie de semnale fără fir în anul 1893 şi după ce a câştigat în “Războiul Curenţilor“, dovedind avantajele transmisiei la distanţă a curentului alternativ, în comparaţie cu curentul continuu, al cărui adept era Edison, el a fost recunoscut ca cel mai mareinginer electrician al Americii. O mare parte din munca sa de început a pus bazele ingineriei electrice moderne, iar descoperirile sale ştiinţifice sunt de o importanţă colosală. Cum niciodată nu s-a priceput la administrarea veniturilor proprii, Tesla a murit sărac şi uitat la vârsta de 86 de ani. În ultimii ani de viată, Tesla era privit ca un om de ştiinţă nebun remarcându-se prin declaraţii bizare despre posibile dezvoltări ştiinţifice.

radiopatentAmprenta lui Tesla poate fi observată în civilizaţia modernă oriunde este folosită electricitatea. Pe lângă descoperirile sale despre electromagnetism şi inginerie, Tesla este considerat un pionier în domeniileroboticiibalisticiiştiinţa calculatoarelorfizicii nucleare şi fizicii teoretice. Tesla considera cercetarea diferitelor întrebări ridicate de către ştiinţă drept cea mai nobilă metodă de îmbunătăţire a condiţiei umane cu ajutorul principiilor ştiinţei şi progresului industrial şi una care să fie compatibilă cu natura. Totuşi, o parte din munca sa a fost ultilizată într-un mod mai puţin ortodox şi într-un mod controversat, pentru a susţine pseudo teorii ştinţifice, teorii despre OZN-uri şi ocultism-ul New Age.

Responses

  1. Nu stiu daca Tesla a fost inclus printre cei mai mari 1oo de savanti ai lumii. Pe langa cei 6 romani inclusi in acest top, eu cred ca si-ar merita un bine meritat loc. Este pacat ca la finele vietii lui a fost uitat de lume si a murit in asemenea conditii.

  2. ETERNĂ RECUNOȘTINȚĂ PENTRU TOȚI ROMÂNII CARE S-AU JERTFIT CONTRIBUIND LA PROGRESUL PATRIEI NOASTRE ȘI AU PURTAT CU ONOARE NUMELE DE ROMÂN.
    CU STIMĂ,
    Anghel Gheorghe-Ploiești

  3. Dupa mine Tesla este cel mai mare inginer atat mecanic cat si electric , a pus bazele la tot ceea ce este azi progres..nu stim nimic insa despre continuarea cercetarilor priviind transferul de electricitate fara conductori…despre celebrul transformator tesla ..etc.
    Cercetari in van …nu cred.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: