Posted by: danlupu | October 26, 2011

Pe fondul fortarii de catre Germania si Rusia a federalizarii Basarabiei, noi provocari ale separatistilor pro-rusi de la Tiraspol

Autorităţile separatiste proruse de la Tiraspol îşi consolidează hotarul pe Nistru. În noaptea de duminica spre luni, separatiştii au instalat încă două posturi “vamale” – unul în apropierea localităţii Pohrebea, iar altul langă hidrocentrala de la Dubăsari. Revoltaţi, locuitorii din zonă au protestat. Oamenii se plâng că sunt hărţuiti de formaţiunile paramilitare separatiste.
Delegaţia Chisinăului din Comisia Unificată de Control a cerut înlaturarea celor două posturi de control, însă degeaba.
Instalarea celor două posturi nu reprezintă alceva decât o noua provocare care vine să intărească pozitia de forta a separatistilor care astfel par sa se coordoneze cu insistentele germano-ruse de federalizare a Basarabiei si de eliminare astfel a “pericolului “ unei reuniri cu Romania.
Controversatul ambasador german Patricia FLOR, director general adjunct, reprezentant special pentru Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala în cadrul Ministerului Afacerilor Externe german, s-a aflat în perioada 24-25 octombrie în Republica Moldova într-o  „vizita de lucru”.

n cadrul intalnirii cu Eugen Carpov, Viceprim-ministru al guvernului de la Chisinau, responsabil de reintegrarea, Patricia FLOR a insistat pentru „elaborarea unui statut juridic special al regiunii transnistrene”. Conform documentelor oficiale ale convorbirilor ambasadorului german cu un inalt oficial al diplomatiei de la Chisinau acest lucru inseamna in viziunea germano-rusa, federalizarea R. Moldova.

Peste aproximativ doua saptamani Presedintele Romaniei va face  o vizita in Germania unde cu siguranta pe langa problemele grave ale UE se va discuta si problema conflictului transnistrean si modalitatile de rezolvare ale acestuia. Se vor face cu siguranta presiuni ca Basescu sa accepte viziunea germana (adica ruseasca) a rezolvarii acestui conflict. Vom vedea daca Presedintele Romaniei va accepta recontaminarea intregii Basarabii cu pegra care stapaneste dincolo de Nistru acum sau va apara dreptul celor 3 milioane de romani la un viitor romanesc si european.

sursa: romanian global news


Leave a comment

Categories